De behandeling

De abortus behandeling

De abortuspil
De abortuspil is eigenlijk een combinatie van verschillende tabletten, die op verschillende dagen moeten worden ingenomen. Deze combinatie kan gebruikt worden om zwangerschappen af te breken tot 63 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie. Soms is het gebruik van de abortuspil niet mogelijk om medische redenen, zoals astma en hoge bloeddruk.

Er zijn veel bijwerkingen bij het gebruik van de abortuspil en het resultaat is onzeker: het is van tevoren niet bekend wanneer en of er een complete abortus zal optreden. In 2-10% van de gevallen is alsnog curettage nodig wegens incomplete abortus of een nog bestaande zwangerschap.

Het percentage mislukkingen is 4-6 maal hoger dan bij een zuigcurettage. Bij mislukkingen is curettage ook nodig omdat het gebruik van deze stoffen leidt tot afwijkingen bij de vrucht.

Een van de belangrijkste complicaties is het soms (1 op de 500 gevallen) ernstige bloedverlies, waardoor ziekenhuisopname en/of zelfs bloedtransfusie nodig kan zijn. Daarnaast zou er een relatie bestaan tussen het gebruik van een van de stoffen die deel uit maken van de abortuspil, nl. misoprostol, en een verhoogd risico op hartinfarct en hersenbloeding bij vrouwen die roken, vrouwen boven de 35 en vrouwen met obesitas (zwaarlijvigheid).

De overtijdbehandeling en de zuigcurettage
Als de zwangerschap niet verder is dan 12 weken is een zuigcurettage de veiligste behandelmethode. De behandeling zelf duurt 3-5 minuten. De naam overtijdbehandeling wordt wel gebruikt voor een zuigcurettage van een heel jonge zwangerschap.

Voorafgaande aan de behandeling krijgt u een tablet cytotec, waardoor de baarmoederhals zachter wordt en zich iets opent. Bij een zuigcurettage wordt de baarmoeder dan met een zuigbuisje leeggezogen. Als de baarmoeder leeg is, trekt zij samen en dit veroorzaakt een kortdurend krampend gevoel.

Bij een zuigcurettage wordt de baarmoederhals altijd verdoofd. Op alle behandeldagen zijn anesthesiologen aanwezig waardoor de behandeling ook onder een roesje (narcose) plaats kan vinden.

Tel.+3153 – 4317937

Wilt u een afspraak maken?

Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. Bel +3153 - 4317937 of vul ons contactformulier in.

+3153 - 4317937

Voor vragen en afspraken.

Adres

Emmastraat 186-188, 7513 BG Enschede